Składniki:
- 30 dag mąki
- 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- tłuszcz do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wymieszać wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Następnie wybić je drewnianym wałkiem, rozwałkować jak najcieniej na stolnicy lekko oprószonej mąką. Pokroić na paski o szerokości 3-4 cm i długość 10 cm. Naciąć wzdłuż każdy środek paska i przewinąć przez nacięcie jeden koniec paska.
W garnku rozgrzać tłuszcz, smażyć faworki partiami z obu stron. Odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia i posypać pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.