Składniki:
- 4 kwaśne jabłka
- 2 banany
- 75 g świeżej żurawiny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g zmielonych orzechów
- 50 g masła
- 25 g cukru trzcinowego
- Garść płatków migdałów
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Jabłka myjemy, obieramy i dzielimy na kawałki. Wkładamy do miski razem z żurawinami i pokrojonymi na plasterki bananami. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Owocową mieszankę wkładamy do 4 – 5 kokilek (ewentualnie jednej większej formy do zapiekania).
Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę i zmielone orzechy dokładnie mieszamy. Masło kroimy na Palcami rozcieramy masło z mąką tak, aby powstały grudki. Następnie dodajemy cukier i płatki migdałów i szybko mieszamy. Kruszonką posypujemy owoce. Deser zapiekamy przez około 25 minut, do czasu kiedy wierzch kruszonki będzie złoty. kawałki i dodajemy do mąki z orzechami.
Podajemy na ciepło, po lekkim przestudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.