Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 - 2 łyżeczki płatków chilli
- 8 odfiletowanych udek z kurczaka lub 4 piersi
- 1 duża pomarańcza, pocięta w ósemki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Połączyć oliwę, czosnek, cukier i płatki w misce. Udka z kurczaka lekko ponacinać, pierś pokroić na kotlety. Mięso dodać do miski razem z połową pomarańczy. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wszystko wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum 15 minut (moje stały w lodówce przez całą noc).
Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć kawałki kurczaka (jeśli używamy udek do skórą do dołu) i smażyć przez około 4 minuty bez przesuwania, a następnie przełożyć na drugą stronę (pierś będziemy smażyć nieco dłużej). Jeśli kurczak się klei to znaczy, że nie jest jeszcze gotowy i trzeba go podsmażyć chwilę dłużej. Upieczonego kurczaka kładziemy na talerzu i szybko grillujemy odłożone kawałki pomarańczy. Zajmie to około 1 minuty - aż będą miały paski. Kawałki pomarańczy ułożyć koło kurczaka i podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.