Kategorie

22.03.2011

Kurczak grillowany w pomarańczach

Cudowna wersja kurczaka, lekko słodka, nieco ostra.  Rewelacja tym bardziej, że przygotowanie zajmuje chwilkę.  Przepis oczywiście od pana A.

 

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 - 2 łyżeczki płatków chilli
  • 8 odfiletowanych udek z kurczaka lub 4 piersi
  • 1 duża pomarańcza, pocięta w ósemki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Połączyć oliwę, czosnek, cukier i płatki w misce. Udka z kurczaka lekko ponacinać, pierś pokroić na kotlety. Mięso dodać do miski razem z połową pomarańczy. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wszystko wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum 15 minut (moje stały w lodówce przez całą noc).

Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć kawałki kurczaka (jeśli używamy udek do skórą do dołu) i smażyć przez około 4 minuty bez przesuwania, a następnie przełożyć na drugą stronę (pierś będziemy smażyć nieco dłużej). Jeśli kurczak się klei to znaczy, że nie jest jeszcze gotowy i trzeba go podsmażyć chwilę dłużej. Upieczonego kurczaka kładziemy na talerzu i szybko grillujemy odłożone kawałki pomarańczy. Zajmie to około 1 minuty - aż będą miały paski. Kawałki pomarańczy ułożyć koło kurczaka i podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.