Kategorie

8.05.2011

Kruszonka owocowa dla alergika

W sobotę mieliśmy gości.  Najmłodszy zaledwie 6-tygodniowy.  Skoro goście, to przydałby się deser.  A tu wyzwania nie lada.  Matka karmiąca nie może jeść .... i tu następuje długa lista.  Chyba szybciej można napisać co jej wolno.  Udało mi się jednak przygotować deser, który smakował nie tylko matce karmiącej.


 

Składniki (na naczynie o średnicy 26 cm):

* 60 g mąki pszennej razowej
* 40 mąki pszennej typ 500
* 50 g płatków owsianych
* 50 g cukru
* 4 łyżki oleju



* 6 jabłek
* 6 łyżek żurawiny
* 2 łyżki cukru
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej



Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Wymieszać z żurawiną, 2 łyżkami cukru i mąką ziemniaczaną. Naczynie do zapiekania wysmarować delikatnie olejem. Wyłożyć owoce. Przygotować kruszonkę. Mąki, płatki owsiane i cukier wymieszać. Dodać olej i wymieszać ponownie. Kruszonkę (dość lepką, zupełnie inną niż taką z użyciem masła) wysypać na owoce. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.