Kategorie

7.05.2011

Zupa z mniszka

Niesamowity smak, chociaż zupełnie nie wygląda.  Troszkę jak szczawiowa, ale nie do końca.  Polecam wszystkim odważnym miłośnikom nowych smaków.  Przepis znaleziony w majowym wydaniu Kuchni i to już ostatnie mniszkowe danie w tym roku.



Składniki (na 2 talerze):

* 3-4 solidne garście listków mniszka (młodego)
* 50 g chudego wędzonego boczku
* sól, pieprz
* 2 ziemniaki lub 2 małe cukinie (opcjonalnie)
* 2 kromki zgrillowanego razowego chleba natartego czosnkiem
* 100 g startego sera gruyere



Wykonanie:

Listki mniszka myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie razem z pokrojonym w zapałkę boczkiem. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy do smaku. Możemy dodać ugotowane ziemniaki lub cukinie i zmiksowań razem. Zgrillowane kromki chleba kroimy na pół. Każdą połówkę wkładamy do głębokiego talerza, zalewamy zupą i posypujemy serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.