W
sobotę mieliśmy gości. Najmłodszy zaledwie 6-tygodniowy. Skoro
goście, to przydałby się deser. A tu wyzwania nie lada. Matka karmiąca
nie może jeść .... i tu następuje długa lista. Chyba szybciej można
napisać co jej wolno. Udało mi się jednak przygotować deser, który
smakował nie tylko matce karmiącej.
Składniki (na naczynie o średnicy 26 cm):
* 60 g mąki pszennej razowej
* 40 mąki pszennej typ 500
* 50 g płatków owsianych
* 50 g cukru
* 4 łyżki oleju
* 6 jabłek
* 6 łyżek żurawiny
* 2 łyżki cukru
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Wymieszać z żurawiną, 2 łyżkami cukru i mąką ziemniaczaną. Naczynie do zapiekania wysmarować delikatnie olejem. Wyłożyć owoce. Przygotować kruszonkę. Mąki, płatki owsiane i cukier wymieszać. Dodać olej i wymieszać ponownie. Kruszonkę (dość lepką, zupełnie inną niż taką z użyciem masła) wysypać na owoce. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.