Szparagi
i makaron to cudne połączenie pod warunkiem, że lubicie jedno i
drugie. Ja lubię, więc połączyć musiałam. Wymyśliłam sobie biały sos.
Troszkę się go bałam, ale o dziwo nie zwarzył się i smakował wspaniale.
Składniki (na 2 porcje):
pół pęczka szparagów
1 szklanka śmietanki 30%
1 jajko
4 łyżki startego żółtego sera
po pół łyżeczki kolendry, kuminu, gorczycy
sól, pieprz
makaron spaghetti (u mnie razowy)
Wykonanie: Przyprawy prażymy na gorącej patelni a następnie tłuczemy w moździerzu (lub mielimy młynkiem). Gotujemy makaron al dente. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i gotujemy na parze (lub w specjalnym garnku). Śmietanę, starty ser i rozbełtane jajko podgrzewamy cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem oraz częścią uprażonych przypraw. Ugotowany makaron wrzucamy do podgrzanej śmietany i mieszamy. Dorzucamy pokrojone na kawałki ugotowane szparagi (część główek możemy zostawić do dekoracji) i ponownie mieszamy. Podajemy natychmiast posypane resztą przypraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.