Składniki (na 2 porcje):
- pół pęczka szparagów
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1 jajko
- 4 łyżki startego żółtego sera
- po pół łyżeczki kolendry, kuminu, gorczycy
- sól, pieprz
- makaron spaghetti (u mnie razowy)
Wykonanie:
Przyprawy prażymy na gorącej patelni a następnie tłuczemy w moździerzu (lub mielimy młynkiem). Gotujemy makaron al dente. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i gotujemy na parze (lub w specjalnym garnku). Śmietanę, starty ser i rozbełtane jajko podgrzewamy cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem oraz częścią uprażonych przypraw. Ugotowany makaron wrzucamy do podgrzanej śmietany i mieszamy. Dorzucamy pokrojone na kawałki ugotowane szparagi (część główek możemy zostawić do dekoracji) i ponownie mieszamy. Podajemy natychmiast posypane resztą przypraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.