Kategorie
▼
25.05.2011
Zawijasy szparagowe
Składniki:
* 5 płatów lasagne
* 15 szparagów
* 5 plastrów szynki parmeńskiej
* 2 - 3 łyżki kaparów
* 2 - 3 ząbki czosnku
* ser grana padano
* oliwa
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płaty lasagne gotujemy al dente. W tym samym czasie szparagi gotujemy przez 2 - 3 minuty na parze (pamiętamy o wcześniejszym umyciu i odłamaniu zdrewniałych końcówek). Ugotowane płaty rozkładamy, na każdym kładziemy po plasterku szynki parmeńskiej. W moździerzu tłuczemy kapary i czosnek. Powstałą pastą smarujemy każdy płat szynki. Kładziemy po 3 szparagi na każdym płacie szynki i zwijamy. Wkładamy do naczynia do zapiekania wysmarowane lekko oliwą. Zawijasy skrapiamy lekko oliwą i posypujemy startym serem. Pieczemy przez około 15 minut. Podajemy na ciepło lub zimno (trzeba uważać, żeby makaron się nie zsechł).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.