25.05.2011

Zawijasy szparagowe




Składniki:

* 5 płatów lasagne
* 15 szparagów
* 5 plastrów szynki parmeńskiej
* 2 - 3 łyżki kaparów
* 2 - 3 ząbki czosnku
* ser grana padano
* oliwa


Wykonanie:


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płaty lasagne gotujemy al dente. W tym samym czasie szparagi gotujemy przez 2 - 3 minuty na parze (pamiętamy o wcześniejszym umyciu i odłamaniu zdrewniałych końcówek). Ugotowane płaty rozkładamy, na każdym kładziemy po plasterku szynki parmeńskiej. W moździerzu tłuczemy kapary i czosnek. Powstałą pastą smarujemy każdy płat szynki. Kładziemy po 3 szparagi na każdym płacie szynki i zwijamy. Wkładamy do naczynia do zapiekania wysmarowane lekko oliwą. Zawijasy skrapiamy lekko oliwą i posypujemy startym serem. Pieczemy przez około 15 minut. Podajemy na ciepło lub zimno (trzeba uważać, żeby makaron się nie zsechł).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...