Naleśniki
robione jeszcze w sezonie truskawkowym. Jedzone na obiad, ale w sumie
to wspaniały deser (tylko co ja poradzę na to, że uwielbiam takie
słodkie obiady). Zamiast truskawek możemy użyć dowolnych owoców.
Składniki:
* 115 g mąki pszennej
* szczypta soli
* 1 jajko
* 300 ml mleka
* 25 g niesolonego masła, roztopionego
* olej roślinny
* jogurt naturalny
* cukier
* owoce (u mnie truskawki)
* bita śmietana
Wykonanie:
Mąkę i sól przesiać do miski. Jajko ubić z mlekiem i wymieszać z mąką. Odstawić ciasto na 30 minut, jeśli mamy czas. Dodać roztopione masło i ponownie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i smażyć cienkie naleśniki.
Jogurt dosłodzić do smaku. Umyte owoce osuszyć, ewentualnie pokroić na kawałki. Na usmażonych naleśnikach rozsmarować jogurt i ułożyć owoce. Na wierzch można dać ubitą śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.