Kategorie

28.08.2011

Naleśniki z owocami

 Naleśniki robione jeszcze w sezonie truskawkowym.  Jedzone na obiad, ale w sumie to wspaniały deser (tylko co ja poradzę na to, że uwielbiam takie słodkie obiady).  Zamiast truskawek możemy użyć dowolnych owoców. 



Składniki:

* 115 g mąki pszennej
* szczypta soli
* 1 jajko
* 300 ml mleka
* 25 g niesolonego masła, roztopionego
* olej roślinny


* jogurt naturalny
* cukier
* owoce (u mnie truskawki)
* bita śmietana



Wykonanie:

Mąkę i sól przesiać do miski. Jajko ubić z mlekiem i wymieszać z mąką. Odstawić ciasto na 30 minut, jeśli mamy czas. Dodać roztopione masło i ponownie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i smażyć cienkie naleśniki.


Jogurt dosłodzić do smaku. Umyte owoce osuszyć, ewentualnie pokroić na kawałki. Na usmażonych naleśnikach rozsmarować jogurt i ułożyć owoce. Na wierzch można dać ubitą śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.