Kategorie

30.07.2011

Razowe drożdżówki z serem

To drugie drożdżówki, które pojechały na rowerową wyprawę.  Tym razem robione nie dla syna, który za serowymi nie przepada, a dla dziadka.  W końcu na swoim rowerze musi dźwigać dodatkowo sakwę z ekwipunkiem.  Opierałam się na tym przepisie na drożdżówki Mirabelki.





Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej 270 g mąki pszennej razowej
  • 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
  • 40 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła lub 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 400 g białego sera
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego


Do posmarowania: roztrzepane jajko


Wykonanie:

Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąki wymieszane z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość.

Przygotować nadzienie serowe: wszystkie składniki utrzeć (ja zmiksowałam).

Z ciasta rozwałkować cienki placek.  Rozsmarować na nim farsz i zwinąć w rulon.  Pociąc na około 2 cm plasterki i wyłożyć je na blasze.  Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 10 minut.  Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.