Składniki (na 4 porcje):
- 1 litr mleka
- 1 laska wanilii
- 1 cała gałka muszkatołowa
- kawałek kory cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 - 2 owoce kardamonu
- kilka goździków
- miód
- kostka gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
- przyprawa do kawy i deserów Kamis
- 1 - 2 łyżki kakao (niesłodzonego)
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy mleko. Wanilię kroimy na pół, wyjmujemy ziarenka. Ziarenka i laskę wkładamy do mleka. Kardamon rozłupujemy, ziarenka ucieramy w moździerzu i dodajemy do mleka. Ucieramy kawałek kory cynamonu oraz odrobinę gałki wprost do mleka. Dodajemy goździki, anyż. Całość zagotowujemy. Kakao przesiewamy do ciepłego mleka i dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Wyjmujemy laskę wanilii, anyż i goździki. Całość dosładzamy do smaku miodem. Wlewamy do kubków. Ja na wierzch dałam odrobinę ubitego mleka i całość posypałam startą czekoladą i przyprawą do kawy i deserów.
Wpis sponsorowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.