Kolejne
danie w sam raz na świąteczny obiad. Doskonale spisze się też na
noworocznym stole. Przepis, tak jak na pierś z żurawiną, również
pochodzi z książki "Święta polskie".
Składniki:
4 udka
2 granaty (moje były bardzo duże)
puszka brzoskwiń
1 kieliszek czerwonego wina
sól, pieprz
Wykonanie: Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfance. Zrumienić w piekarniku w 200 stopniach. 1 granat przekroić, wycisnąć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić około 20 - 30 minut, polewając sosem podczas pieczenia. Pod koniec pieczenia dodać do brytfanki połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić na pół, wybrać ziarenka miąższu. Posypać nimi udka i brzoskwinie i dusić razem jeszcze 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.