Kategorie

22.12.2011

Udka z granatami

Kolejne danie w sam raz na świąteczny obiad.  Doskonale spisze się też na noworocznym stole.  Przepis, tak jak na pierś z żurawiną, również pochodzi z książki "Święta polskie".



Składniki:

  • 4 udka
  • 2 granaty (moje były bardzo duże)
  • puszka brzoskwiń
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfance. Zrumienić w piekarniku w 200 stopniach. 1 granat przekroić, wycisnąć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić około 20 - 30 minut, polewając sosem podczas pieczenia. Pod koniec pieczenia dodać do brytfanki połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić na pół, wybrać ziarenka miąższu. Posypać nimi udka i brzoskwinie i dusić razem jeszcze 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.