Kategorie

21.12.2011

Pierś indyka faszerowana żurawinami

Doskonałe danie na świąteczny obiad.  Tym bardziej, że większość można przygotować wcześniej, a w ostatniej chwili wstawić do piekarnika.  Do tego na zimno też doskonałe.  Spokojnie może zastąpić wędlinę.   Przepis na podstawie książki "Święta polskie".




Składniki:

  • pierś indyka ( 1 kg, lub więcej)
  • 10 dag żurawiny
  • sól, pieprz
  • ognista mieszanka przypraw, lub słodka i ostra papryka
  • 10 dag sera żółtego
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 dag cukru
  • olej

+ wykałaczki


Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć. Naciąć w mięsie sporą kieszonkę. Posypać solą, pieprzem i ognistą mieszanką przypraw. Zawinąć w folię aluminiową, schować do lodówki na minimum godzinę, ale można na całą noc. Żurawiny umyć, osączyć. Włożyć do miski. Dodać pokrojony w kostkę ser, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Mieszankę włożyć do kieszonki w mięsie. Otwór dokładnie spiąć wykałaczkami (ja użyłam 8 sztuk). Mięso posmarować olejem, zawinąć ponownie w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. 1 kg mięsa pieczemy około 1 godziny. Podajemy na ciepło z sosem żurawinowym, lub na zimno na przykład z musztardą.


Wpis sponsorowany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.