Kategorie

6.01.2012

Kurczak cajun i sałatka hiszpańska

Dawno tu nie było Ainsley'a.  Postanowiłam jednak zajrzeć znowu do jego książek i nie żałuję.  Sałatkę robi się błyskawicznie, a smakuje wyśmienicie. Ainsley proponuje upieczenie kurczaka, ja jednak grillowałam go na patelni grillowej i dzięki temu zaoszczędziłam jeszcze więcej czasu.


 

Składniki (na 4 porcje):

  • pierś z kurczaka (najlepiej użyć polędwiczek, po 2 na porcję)
  • sok z 1 limonki
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka przyprawy cajun
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 pomarańcze
  • młody szpinaku
  • rukola
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała czerwona cebula


Wykonanie:

Polędwiczki skrapiamy sokiem z limonki. Na talerz wsypujemy mąkę, sól i przyprawę. Mieszamy i obtaczamy w niej polędwiczki. Rozgrzewamy patelnię grillową. Wlewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy polędwiczki z obu stron, na złoto. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę. Obieramy pomarańcze, pozbywając się białej błonki. Kroimy je nad miską, tak aby złapać sok. Cebulę kroimy w piórka. Szpinak i rukolę oblewamy sokiem z pomarańczy wymieszanym z oliwą, mieszamy z cząstkami owoców i cebulą. Wykładamy na talerze. Na wierzch kładziemy polędwiczki. Podajemy natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.