Były tu już kiedyś, na samym początku. Wtedy jednak była wersja łaciata, a teraz najzwyklejsza.
Składniki:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
150g cukru
250ml mleka
90ml oleju roślinnego
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
kawałek chałwy
Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 200C i wyłożyć formę papierkami do muffinków. Odmierzyć suche składniki do miski, wymieszać. Wlać wszystkie płynne składniki do drugiej miski i wymieszać. Zmieszać wszystko razem (niezbyt dokładnie). Ciasto przełożyć do foremek. Do środka władać po około 1 cm kawałku chałwy. Piec przez około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.