Kategorie

4.01.2012

Muffiny z chałwą

Były tu już kiedyś, na samym początku.  Wtedy jednak była wersja łaciata, a teraz najzwyklejsza. 


 

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150g cukru
  • 250ml mleka
  • 90ml oleju roślinnego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • kawałek chałwy



Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200C i wyłożyć formę papierkami do muffinków. Odmierzyć suche składniki do miski, wymieszać. Wlać wszystkie płynne składniki do drugiej miski i wymieszać. Zmieszać wszystko razem (niezbyt dokładnie). Ciasto przełożyć do foremek. Do środka władać po około 1 cm kawałku chałwy. Piec przez około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.