Kategorie

10.01.2012

Makaron sojowy i kurczak

Znowu pan A.  Tym razem jednak bardzo luźna interpretacja dania pad thai.  W oryginale powinien być makaron ryżowy, papryczka chilli, orzeszki i kolendra.  U mnie nie było, ale smakowało tak, że po 2 kolejnych takich obiadach, syn zapytał kiedy jemy znowu. Do tego zabawa z pałeczkami przednia. Użyłam prawdziwego chińskiego makaronu sojowego, który przywiozła mi ostatnio moja siostra.


 

Składniki:

  • 250 g makaronu sojowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone na 2 cm kawałki
  • 1 szalotka (u mnie była czerwona cebula)
  • kawałek świeżego imbiru (około 2 cm, chociaż ja dałam mniej)
  • trawa cytrynowa (dałam 1 łyżeczkę suszonej)
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • kilka liści kapusty pekińskiej (w oryginale był pak choi)
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego (nam pla)
  • 1 limonka
  • 2 łyżki oleju sezamowego



Wykonanie:



Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 5 - 6 minut. Rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka i smażymy metodą stir-fry przez 4 minuty, aż kurczak zacznie lekko brązowieć. Dodajemy posiekaną szalotkę, starty imbir, trawę cytrynową, czosnek, posiekaną kapustę i smażymy kolejne 2 minuty. Dolewamy sos sojowy i rybny, chwilę smażymy. Na koniec wyciskamy sok z limonki i mieszamy. Odcedzamy makaron, dodajemy na patelnię i chwilę razem smażymy. Rozkładamy na talerze. Możemy posypać świeżą kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.