Składniki:
- 250 g makaronu sojowego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone na 2 cm kawałki
- 1 szalotka (u mnie była czerwona cebula)
- kawałek świeżego imbiru (około 2 cm, chociaż ja dałam mniej)
- trawa cytrynowa (dałam 1 łyżeczkę suszonej)
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- kilka liści kapusty pekińskiej (w oryginale był pak choi)
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego (nam pla)
- 1 limonka
- 2 łyżki oleju sezamowego
Wykonanie:
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 5 - 6 minut. Rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka i smażymy metodą stir-fry przez 4 minuty, aż kurczak zacznie lekko brązowieć. Dodajemy posiekaną szalotkę, starty imbir, trawę cytrynową, czosnek, posiekaną kapustę i smażymy kolejne 2 minuty. Dolewamy sos sojowy i rybny, chwilę smażymy. Na koniec wyciskamy sok z limonki i mieszamy. Odcedzamy makaron, dodajemy na patelnię i chwilę razem smażymy. Rozkładamy na talerze. Możemy posypać świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.