Kategorie

2.01.2012

Trufelki piernikowe

Chciałam jakoś wykorzystać resztki piernika, bynajmniej nie staropolskiego, bo ten znikł natychmiast.  Pomyślałam, że trufelki to będzie to.  Postanowiłam zrobić wersję z mascarpone, a z braku czekolady zrobiłam sama polewę.  Wyszło smacznie, ale ...  Po pierwsze ta polewa zupełnie nie nadaje się do trufelków - nie zastyga idealnie.  Po drugie masa piernikowa była zbyt rzadka.  Trufelki nabrały dobrej konsystencji dopiero po 3 dniach w lodówce.  A szkoda, bo mogło być bardzo pysznie.




Składniki:
  • 250 g mascarpone
  • 200 g piernika
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Składniki na polewę (źródło):
  • 60 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka żelatyny


Wykonanie:
Mascarpone wyjmujemy z lodówki i czekamy aż osiągnie temperaturę pokojową.  Następnie ubijamy z cukrem pudrem.  Piernik mielimy w blenderze, mieszamy z przyprawą do piernika i dodajemy do ubitego mascarpone.  Mieszamy łyżką.  Masę chowamy do lodówki, aż trochę stężeje.  Przygotowujemy polewę: Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić.   Kiedy polewa stygnie, wyjmujemy masę piernikową z lodówki i formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego.  Gotowe kulki obtaczamy w ostudzonej polewie.  Chowamy do lodówki do całkowitego ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.