Tym
razem wypróbowałam przepis Deli Smith, z jej książki "The Book of
Cakes". W oryginale w przepisie były też daktyle, ja jednak ich nie
miałam. Scones pomimo tego, że są w połowie razowe, są lekkie.
Polecam, tym bardziej, że przygotowanie i upieczenie, nie zajmuje więcej
niż 30 minut. Jak dla mnie doskonałe śniadanie na wolny dzień.
Składniki:
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
110 g mąki pszennej
110 g mąki pszennej razowej
25 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
25 g masła
150 ml mleka
Wykonanie: Przesiać mąki, sól, proszek do pieczenia do miski. Dodać cukier i cynamon, wymieszać. Dodać masło i wyrobić palcami, tak by przypominało kruszonkę. Używając widelca, dodawać powoli mleko (nie ma potrzeby dodawania całych 150 ml). Ma powstać delikatne ciasto. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i bardzo krótko zagnieść. Rozwałkować na grubość 2 - 3 cm i wycinać koła o średnicy około 6 cm. Wyłożyć je na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Posmarować wierzch resztą mleka (ja zapomniałam) i piec w temperaturze 230 stopni przez 10 - 12 minut. Wyłożyć na kratkę i chwilę przestudzić. Podawać ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.