Kategorie

7.02.2012

Sernik z sosem malinowym

Jest cieniutki, bo miałam tylko pół kilograma sera i stanowczo za duże foremki.  Za długo go też piekłam, dlatego wierzch mocno brązowy.  Mimo wszystko jednak smakował.  Część dałam rodzicom, i wiem, że mama nie miała już czego próbować, bo tacie posmakował.  Drugą część zawiozłam do przyjaciół.  Mam nadzieję, że tam też znikł.


 

Składniki:

  • 50 dag twarogu (dałam chudy)
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki 30 %


Wykonanie:

Wszystkie składniki (o temperaturze pokojowej) zmiksować. Następnie wylać do jak najmniejszej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 35-45 minut (w zależności od wielkości foremki). Możemy ciasto przykryć z wierzchu, aby sernik nie brązowiał.

Składniki na sos:

  • 150 g mrożonych malin
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Wykonanie:

Maliny i cukier miksujemy. Podgrzewamy chwilę w garnku. Możemy przetrzeć przez sito. Mąkę ziemniaczaną zalewamy 1 łyżeczką wody i mieszamy. Dodajemy do ciepłego sosu, mieszamy i zagotowujemy. Sos studzimy przed polaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.