Kategorie

20.03.2012

Chleb żurawinowy

Jak tak dalej pójdzie, to przetłumaczę Wam tu całą książkę ;)  Aż się sama sobie dziwię, że leżała nieużywana ponad pół roku na półce.  Teraz nie mogę się oderwać.  Tym bardziej, że chleby przepyszne, bezproblemowe i robi się je dużo szybciej, niż mój dotychczasowy (mam na myśli czas wyrastania głównego, czyli czas, kiedy muszę być w domu bez przerwy).  Kolejny rewelacyjny przepis od Mistrza Hamelmana.




Składniki na zaczyn:

  • 275 g średniej mąki żytniej (dałam typ 720)
  • 220 g wody
  • 1 łyżka i 2 łyżeczki dokarmionego zakwasu



Wykonanie:

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce. Miskę przykryć i odstawić na 14-16 godzin w ciepłym miejscu.



Składniki na ciasto właściwe:

  • 590 g mąki pszennej wysokoglutenowej (białko 13 g)
  • 45 g mąki żytniej średniej (dałam typ 720)
  • 400 g wody
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • cały zaczyn minus 1 łyżka i 2 łyżeczki
  • 110 g rodzynek (dałam żurawinę)
  • 110 g orzechów włoskich (posiekanych)



Wykonanie:

Wszystkie składniki (poza rodzynkami / żurawiną i orzechami) włożyć do miski. Wyrabiać w robocie na najniższej prędkości przez 3 minuty. Następnie przez kolejne3 minuty na drugiej prędkości. Dodajemy rodzynki/żurawinę i orzechy i mieszamy ponownie na pierwszej prędkości, tylko do czasu, kiedy dodatki będą równomiernie rozmieszczone w cieście.

Odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i formujemy podłużne lub okrągłe bochenki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 50-60 minut. Pieczemy w 235 stopniach, z parą przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy przez 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.