Kategorie

21.03.2012

Lekko orientalny indyk

Bardzo lubię tego typu obiady, kawałeczek grillowanego drobiu i dużo sałaty.  Do tego jakiś szybki sos (tym razem winegret z musztardą francuską) i gotowe.  Przepis wzorowany na przepisie Ainsley'a Harriotta. 





Składniki:

  • 2 łyżki octu sherry
  • 1 łyżka słodkiego sosu chilli
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2,5 cm kawałek imbiru
  • 4 kawałki piersi indyka (każdy po około 150 g)

Wykonanie:

W misce wymieszać ocet sherry, sos chilli, sos sojowy, olej i starty imbir. Włożyć kawałki indyka, wymieszać i odstawić do zamarynowania na przynajmniej 30 minut (najlepiej na noc, w lodówce).

Rozgrzać patelnię grillową (lub zwykłą). Indyka wyjąc z marynaty, strząsnąć jej nadmiar i usmażyć z każdej strony. Podawać z mieszanką sałat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.