Składniki:
- 500 ml mleka (z woreczka lub od krowy, z UHT nie wyjdzie)
- 2 jaja
- 70 g cukru pudru
- 100 g śmietany 18 %
- 100 g masła
- 30 g posiekanych migdałów
- 40 g gorzkiej czekolady
Składniki na sos czekoladowy:
- 50 g czekolady
- 50 śmietany kremówki
Wykonanie:
Mleko zagotować. W międzyczasie wymieszać śmietanę z jajkami. Gdy mleko zacznie się gotować powoli wlewać masę jajeczną cały czas mieszając. Gotować jeszcze kilka minut, aż białko się zetnie i twaróg oddzieli od serwatki. Na sitko wyłożyć gazę. Wylać na nią twaróg i dokładnie odcedzić. Twaróg ostudzić.
Masło ucierać z cukrem, który dodajemy stopniowo. Ucieramy, aż masło będzie gładkie. Po jednej łyżce dodajemy ostudzony twaróg i nadal ucieramy. Kiedy cały twaróg już będzie dodany i utarty z masłem dodajemy posiekane migdały i startą czekoladę i mieszamy. Formę (u mnie 2 małe foremki) wykładamy folią. Wkładamy masę i od góry też przykrywamy folią. Masę trzeba obciążyć (ja postawiłam na foremkach słoki dżemu) i schładzać w lodówce przez kilkanaście godzin.
Przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę i śmietanę podgrzewamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Ubijamy do uzyskania lśniącej i jednolitej masy. Paschę wyjmujemy z foremek, stawiamy na talerzu i polewamy polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.