Kolejna
pascha. Jeśli nie robiliście jej nigdy, warto spróbować. Jak dla mnie
to najlepszy deser na święta. A do tego, jeśli umiecie zrobić wersję
podstawową, daje duże pole do manewru. Cokolwiek sobie nie zamarzycie,
można do niej dodać. Powstaje w ten sposób mnóstwo wersji i każda
wspaniała. Tym razem wersja dla tych, co boją się produkcji domowego
twarogu, lub nie mają na to czasu.
Składniki:
75 dag tłustego sera
15 dag masła
25 dag cukru pudru
5 żółtek ugotowanych na twardo
żurawina suszona (według uznania, dałam około szklanki)
Wykonanie: Ser zemleć razem z żółtkami. Masło ucierać, dodając stopniowo cukier. Następnie dodawać stopniowo zmielony ser i nadal ucierać. Na koniec dodać pokrojoną żurawinę. Całość przełożyć do foremki (lub kilku mniejszych, tak jak u mnie). Przykryć folią, wierzch obciążyć i wstawić na noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.