Kategorie

5.04.2012

Pascha żurawinowa

Kolejna pascha.  Jeśli nie robiliście jej nigdy, warto spróbować. Jak dla mnie to najlepszy deser na święta.  A do tego, jeśli umiecie zrobić wersję podstawową, daje duże pole do manewru.  Cokolwiek sobie nie zamarzycie, można do niej dodać.  Powstaje w ten sposób mnóstwo wersji i każda wspaniała.  Tym razem wersja dla tych, co boją się produkcji domowego twarogu, lub nie mają na to czasu.  





Składniki:

  • 75 dag tłustego sera
  • 15 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 5 żółtek ugotowanych na twardo
  • żurawina suszona (według uznania, dałam około szklanki)


Wykonanie:

Ser zemleć razem z żółtkami. Masło ucierać, dodając stopniowo cukier. Następnie dodawać stopniowo zmielony ser i nadal ucierać. Na koniec dodać pokrojoną żurawinę. Całość przełożyć do foremki (lub kilku mniejszych, tak jak u mnie). Przykryć folią, wierzch obciążyć i wstawić na noc do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.