Rodzinka poprosiła w mniej zdrową wersję drożdżowego. No i bardziej zjadliwy dla nich dodatek.
Składniki (na formę 21x26 cm):
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 180 ml ciepłego mleka (lub mleka wymieszanego z wodą)
- 75 ml oleju
- 1 jajko
- 7 g drożdży instant
- truskawki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
- 50 g masła
- 75 g mąki pszennej
- 75 g cukru
Wykonanie:
Wszystkie
składniki ciasta dokładnie wyrobić (ja wyrabiałam w robocie przez około
5 minut). Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5
godziny.
Truskawki
umyć i odszypułkować. Wyrośnięte ciasto odgazować. Wyłożyć na dnie
formy. Truskawki przekroić na połówki i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Wyłożyć na ciasto. Z masła i mąki wyrobić kruszonkę. Dodać cukier i
wymieszać. Posypać nią ciasto. Przykryć. Nastawić piekarnik na 190
stopni. Ciasto piec około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.