Kategorie

16.06.2012

Ciasto drożdżowe z truskawkami


Rodzinka poprosiła w mniej zdrową wersję drożdżowego.  No i bardziej zjadliwy dla nich dodatek. 




Składniki (na formę 21x26 cm):
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 180 ml ciepłego mleka (lub mleka wymieszanego z wodą)
  • 75 ml oleju
  • 1 jajko
  • 7 g drożdży instant

  • truskawki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g cukru


Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrobić (ja wyrabiałam w robocie przez około 5 minut). Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. 
Truskawki umyć i odszypułkować.  Wyrośnięte ciasto odgazować.  Wyłożyć na dnie formy.  Truskawki przekroić na połówki i wymieszać z mąką ziemniaczaną.  Wyłożyć na ciasto.  Z masła i mąki wyrobić kruszonkę.  Dodać cukier i wymieszać.  Posypać nią ciasto.  Przykryć.  Nastawić piekarnik na 190 stopni.  Ciasto piec około 40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.