Kategorie

15.06.2012

Deser jagodowo-rabarbarowy



To był mój deser urodzinowy, zainspirowany tym przepisem.  A teraz znikam na kilka dni w pewne piękne miejsce.  Miłego weekendu.




Składniki:
  • jogurt naturalny, gęsty
  • 250 g rabarbaru
  • 50 g cukru
  • 75 g jagód (dałam mrożone)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych




Wykonanie:
Rabarbar kroimy na 2 cm kawałki.  Zalewamy 1 łyżką wody, dodajemy cukier i gotujemy pod przykryciem, aż rabarbar się prawie rozpadnie.  Kiedy rabarbar jest prawie rozgotowany dodajemy jagody.  Gotujemy razem przez chwilę.  Następnie mąkę ziemniaczaną mieszamy z 1 łyżeczką wody i dodajemy do rozgotowanych owoców.  Dokładnie mieszamy i zagotowujemy mieszając.  Odstawiamy do ostudzenia.


Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy wiórki kokosowe.
Na dno szklanek wykładamy puree owocowe, następnie dodajemy jogurt, owoce, ponownie jogurt i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.