Oto przepis, który dodałam już kilka dni temu do konkursu. Nie wiem jak Wy, ale ja każdy dzień zaczynam od kawy. Tym razem postanowiłam dodać ją do śniadaniowych gofrów, zdrowych, bo na mące pełnoziarnistej i bez cukru.
Składniki (na 4 gofry):
85 g mąki pszennej pełnoziarnistej
25 g stopionego masła
1 jajko
85 ml mleka
50 ml świeżo zaparzonej kawy
szczypta soli
Wykonanie: Zaparzyć espresso i ostudzić. Masło stopić i ostudzić. Rozgrzać gofrownicę. Mąkę, żółtko, stopione masło, mleko i kawę wymieszać (można mikserem). W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ubite białka delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Gotowe ciasto wylewać na rozgrzaną gofrownicę i piec gofry po kilka minut. Upieczone gofry podawać z owocami, polane syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.