Kategorie

25.10.2012

Dyniowa zapiekanka makaronowa

Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu.  Przegapiłabym to święto, gdyby nie przesyłka od pewnej firmy makaronowej z mojego miasta.  A tak powstał szybki, pyszny obiad, oczywiście z dynią.  W końcu szał dyniowy trwa.



Składniki:
  • 200 g makaronu (u mnie świderki pełnoziarniste)
  • 1 nieduża dynia butternut
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 3 - 4 łyżki śmietany 30 %
  • pieprz kolorowy
  • sól morska
  • ok. 30 g parmezanu
  • kilka gałązek tymianku
  • kawałek sera Halloumi
  • oliwa


Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente.  Dynię dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.  Gdy dynia lekko przestygnie zdejmujemy skórkę.  Passatę mieszamy ze śmietanką i posiekanym tymiankiem. Ugotowany makaron  mieszamy z sosem pomidorowym.  Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy kawałki dyni i starty parmezan.  Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.  Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 - 20 minut.  W międzyczasie kroimy ser Halloumi na 2 cm plastry.  Skrapiamy oliwą i grillujemy z każdej strony. Gotowy ser dodajemy do upieczonej zapiekanki.  Podajemy natychmiast.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.