Kategorie

27.10.2012

Sernik dyniowy

Początkowo bardzo bałam się serników, a to za sprawą jednego totalnie zepsutego.  Potem jednak odważyłam się i już wiem, że potrafię.  Teraz wyszukuję różne przepisy i próbuję. W tym przypadku wzorowałam się na tym oto przepisie.




Składniki:
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 250 g owsianych ciasteczek czekoladowych
  • 225 g twarogu chudego
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 425 g przecieru z dyni 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki przyprawy do placka dyniowego 
  • ¼ łyżeczki soli
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietany kremówki
  • 55 g posiekanej mlecznej czekolady (opcjonalnie)
  • 30 g śmietany kremówki (opcjonalnie) 


Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.  Natłuścić formę o średnicy 23 cm.  W misce wymieszać stopione masło i pokruszone ciasteczka.   Masą wyłożyć dno i boki tortownicy.  Piec przez 5 minut.  Wystudzić na kratce.
Mikserem wymieszać twaróg z cukrem, a następnie dodawać po jednym jajku, na niskiej prędkości.  Dodać przecier z dyni, wanilię, przyprawę i sól.  Przelać masę na podpieczony spód.  
Piec około 40 minut, aż masa zetnie się w środku.  Ostudzić na kratce przez godzinę.
Do miski wlać kremówkę i gorzką czekoladę.  Rozpuścić w kąpieli wodnej cały czas mieszając (miska nie może dotykać wody).  Pozwolić masie delikatnie przestygnąć, a następnie polać czekoladą upieczony sernik.  Schładzać przez godzinę.  Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny (lub na całą noc).  Można zrobić szlaczki z mlecznej czekolady.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.