Kategorie

24.10.2012

Dyniowe ciasteczka dla pupila

Przepis na te ciasteczka zobaczyłam już dawno temu u Olgi.  Wtedy jednak nie mieliśmy jeszcze psa, więc nawet nie myślałam o zrobieniu ich.  Teraz to co innego.   Muszę przyznać, że ciasteczka posmakowały nie tylko naszej pupilce, ale i nam. Zmieniłam nieco oryginalny przepis zastępując marchewkę dynią i eliminując jajka (zabrakło ich w lodówce), a przez nieuwagę nie dodałam otrąb.



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g dyniowego puree
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki miodu
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli


Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasteczek wyrabiamy (używałam miksera z mieszadłem). Rozwałkowujemy i kroimy na dowolne kształty (troszkę rosną podczas pieczenia)  i nakłuwamy widelcem (można też wycinać kształty foremkami) Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach C. Ciasteczka studzimy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.