Co można zrobić z odrobiną cukru różanego? Można przerobić przepis Nigelli i zrobić magdalenki. Lekko różane, mięciutkie, znikające sama nie wiem kiedy.
Składniki:
- 50 g masła (plus więcej do smarowania)
- 1 duże jajko
- 40 g cukru różanego
- szczypta soli
- 45 g mąki pszennej
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Masło
topimy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy jajko z cukrem i
solą przez 5 minut mikserem, aż zgęstnieje jak majonez. Przesiewamy
mąkę do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Dodajemy masło i znowu
delikatnie mieszamy. Odstawiamy miskę na 1 godzinę lodówki. Następnie
wyjmujemy na 30 minut, aby ciasto się ociepliło. Rozgrzewamy piekarnik
do 220 stopni. Foremki natłuszczamy stopionym masłem (ja używałam
silikonowych i nie smarowałam). Wypełniamy foremki ciastem i pieczemy
przez 3 - 5 minut. Po ostudzeniu na kratce, obsypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.