Co można zrobić z odrobiną cukru różanego?  Można przerobić przepis Nigelli i zrobić magdalenki.  Lekko różane, mięciutkie, znikające sama nie wiem kiedy.
Składniki:
- 50 g masła (plus więcej do smarowania)
- 1 duże jajko
- 40 g cukru różanego
- szczypta soli
- 45 g mąki pszennej
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Masło
 topimy i odstawiamy do ostygnięcia.  W misce ubijamy jajko z cukrem i 
solą przez 5 minut mikserem, aż zgęstnieje jak majonez.  Przesiewamy 
mąkę do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.  Dodajemy masło i znowu 
delikatnie mieszamy.  Odstawiamy miskę na 1 godzinę lodówki.  Następnie 
wyjmujemy na 30 minut, aby ciasto się ociepliło.  Rozgrzewamy piekarnik 
do 220 stopni.  Foremki natłuszczamy stopionym masłem (ja używałam 
silikonowych i nie smarowałam).  Wypełniamy foremki ciastem i pieczemy 
przez 3 - 5 minut.  Po ostudzeniu na kratce, obsypujemy cukrem pudrem.
 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.