Kategorie

27.08.2012

Tarta z gorgonzolą i kwiatami dyni



Anna pokazała ostatnio zdjęcia tarty z kwiatami dyni.  Obraz ten tak mnie zauroczył, że podpytałam Annę o przepis i dostałam.  Niestety kwiaty szybką więdną, a ja nie miałam już czasu na zakupy. Podczas naszej rozmowy, doszłyśmy z Anią do wniosku, że same kwiaty nie mają jakiegoś szczególnego smaku,.  Ja jednak uwielbiam ich wygląd na talerzy.  Dlatego też pomyślałam, że zrobię tartę z tym, z czym mam.  Wyszła bardzo ciekawa.





Składniki:
  • płat gotowego ciasta francuskiego
  • 9 kwiatów dyni
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • 100 g gorgonzoli
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz kolorowy
  • odrobina mleka

Wykonanie:
Płat ciasta kroimy na 3 części.  Każdą nacinamy delikatnie po bokach, robiąc rant.  Nie można przeciąć ciasta.  Kwiaty dyni pozbawiamy pręcików, myjemy i osuszamy.  Jogurt doprawiamy solą i pieprzem.  Smarujemy nim płaty ciasta, pozostawiając ranty czyste.  Każdy kwiat nadziewamy gorgonzolą i układamy po 3 sztuki na każdym z posmarowanych jogurtem płatów ciasta.  Pomiędzy kwiaty kładziemy przepołowione pomidorki.  Brzegi ciasta smarujemy odrobiną mleka.  Pieczemy w 220 stopniach przez około 20 minut (proponuję sprawdzić już po 15 minutach bo moje piekły się odrobinę za długo).

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.