Anna pokazała ostatnio zdjęcia tarty z kwiatami dyni. Obraz ten tak mnie zauroczył, że podpytałam Annę o przepis i dostałam. Niestety kwiaty szybką więdną, a ja nie miałam już czasu na zakupy. Podczas naszej rozmowy, doszłyśmy z Anią do wniosku, że same kwiaty nie mają jakiegoś szczególnego smaku,. Ja jednak uwielbiam ich wygląd na talerzy. Dlatego też pomyślałam, że zrobię tartę z tym, z czym mam. Wyszła bardzo ciekawa.
Składniki:
- płat gotowego ciasta francuskiego
- 9 kwiatów dyni
- 3 pomidorki koktajlowe
- 100 g gorgonzoli
- 150 g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz kolorowy
- odrobina mleka
Wykonanie:
Płat
 ciasta kroimy na 3 części.  Każdą nacinamy delikatnie po bokach, robiąc
 rant.  Nie można przeciąć ciasta.  Kwiaty dyni pozbawiamy pręcików, 
myjemy i osuszamy.  Jogurt doprawiamy solą i pieprzem.  Smarujemy nim 
płaty ciasta, pozostawiając ranty czyste.  Każdy kwiat nadziewamy 
gorgonzolą i układamy po 3 sztuki na każdym z posmarowanych jogurtem 
płatów ciasta.  Pomiędzy kwiaty kładziemy przepołowione pomidorki.  
Brzegi ciasta smarujemy odrobiną mleka.  Pieczemy w 220 stopniach przez 
około 20 minut (proponuję sprawdzić już po 15 minutach bo moje piekły 
się odrobinę za długo).
 
 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.