Co robicie, aby dbać o swoje zdrowie? A może nie robicie nic? Fast foody i kanapowy tryb życia? Czy może zdrowa dieta i ruch?
U mnie wygląda to tak. Codzienne spacery (pies to doskonała mobilizacja), plus siłownia raz, dwa razy w tygodniu. Do tego staram się jeść zdrowo. Owszem mam swoje słabości, ale myślę, że generalnie nie jest najgorzej. Domowy razowy chleb, makaron pełnoziarnisty czy chude mięso - to lubię najbardziej. Dzisiaj pokażę Wam przepis na danie obiadowe, które pomoże Wam zadbać o Wasze serce i obniży poziom cholesterolu.
U mnie wygląda to tak. Codzienne spacery (pies to doskonała mobilizacja), plus siłownia raz, dwa razy w tygodniu. Do tego staram się jeść zdrowo. Owszem mam swoje słabości, ale myślę, że generalnie nie jest najgorzej. Domowy razowy chleb, makaron pełnoziarnisty czy chude mięso - to lubię najbardziej. Dzisiaj pokażę Wam przepis na danie obiadowe, które pomoże Wam zadbać o Wasze serce i obniży poziom cholesterolu.
Składniki na 2 porcje:
- 100 g ryżu do risotto
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 mała cebula
- ok. 1 cm świeżego imbiru
- ok. 500 g dyni
- ok. 400-500 ml bulionu drobiowego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilkanaście igiełek świeżego rozmarynu
- 4 łyżeczki Flory Pro-activ
- parmezan
Wykonanie:
Dynię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy 1 łyżką oliwy i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 - 30 minut. Dynia ma być miękka, ale nie może się rozpaść. Wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Zdejmujemy skórkę.
Do garnka wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Cebula ma się zeszklić. Dodajemy ryż i obsmażamy, tak aby się zeszklił. Dodajemy starty imbir, mieszamy. W międzyczasie w osobnym garnku podgrzewamy bulion. Dodajemy 1 chochlę gorącego bulionu do zeszklonego ryżu. Mieszamy i gotujemy, aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie dolewamy kolejną chochlę gorącego bulionu i ponownie mieszamy i gotujemy, aż do wchłonięcia się płynu. Czynność powtarzamy, aż ryż stanie się aksamitny. Kiedy ryż już jest prawie idealny zajmujemy się dynią. Około 100 g upieczonej dyni rozgniatamy widelcem i dodajemy do ryżu. Mieszamy dokładnie. Dodajemy ok. 200 g dyni w kostkach i delikatnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku. W międzyczasie przygotowujemy Florę. Tymianek i rozmaryn siekamy i mieszamy dokładnie z Florą Pro-activ. Ugotowany ryż przekładamy na talerz. Na wierzch dajemy po kilka płatków parmezanu oraz Florę wymieszaną z ziołami. Podajemy natychmiast.
Wpis sponsorowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.