Kategorie

16.11.2012

Sałatka z indykiem

Od dawna staram się unikać kupowania produktów z konserwantami. Dlatego też akcja Karton zamiast konserwantów od razu mi się spodobała.  Poczytałam o tym dlaczego karton chroni i pozwala na nie stosowanie konserwantów, przetestowałam kilka kartonowych produktów (dodatkowo kukurydza i groszek genialnie się otwierają) i jestem jak najbardziej na tak.  Tym bardziej, że kartonowe opakowania można zgnieść i z łatwością wrzucić do  pojemnika na suchą frakcję.
Dzisiaj pokażę Wam przepis na lekki obiad z wykorzystaniem produktów, które były zapakowane w Tetra Pak. Chciałabym też zaprosić Was do udziału w konkursie. 
Co trzeba zrobić? 
Po pierwsze przygotować przepis na potrawę bez konserwantów, do przygotowania którego wykorzystano co najmniej jeden produkt dostępny w opakowaniu Tetra Pak.
Po drugie:  do 30 listopada 2012 r przesłać ten przepis za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres e-mail konkurstetrapak@meckreacja.pl W temacie wiadomości wpiszcie nazwę "Sto kolorów kuchni".  Pamiętajcie możecie przysłać tylko JEDEN przepis (konkurs jest przeprowadzany na kilku blogach, ale można przysłać tylko 1 przepis, bez względu na to jaką nazwę bloga podacie w tytule wiadomości)
Po trzecie: koniecznie zapoznajcie się z całym regulaminem (tutaj).

Po czwarte: wybiorę 3 zwycięzców spośród osób, które prześlą przepis z nazwą mojego bloga w tytule wiadomości.  Wartość nagrody to około 100 zł (szczegóły w regulaminie)






Składniki:
  • 100 g pieczonego udźca z indyka
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • garść świeżego szpinaku
  • 50 g kukurydzy z kartonu Tetra Pak
  • 50 g zielonego groszku z kartonu Tatra Pak
  • oliwa
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Szpinak dokładnie myjemy i odsączamy.  Kaszę zalewamy 200 ml wrzącej wody, lekko solimy i gotujemy pod przykryciem około 20 minut, aż kasza zmięknie.  Od czasu do czasu sprawdzamy, czy woda się nie wygotowała.  Indyka dzielimy na kawałki.  Kukurydzę i groszek odsączamy.  Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku i polewamy oliwą. 
Jeżeli sałatkę zamierzamy zabrać do pracy, nie polewamy oliwą od razu, a dopiero przed jedzeniem.


Wpis sponsorowany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.