Uwielbiam ten deser z różnych przyczyn. Po pierwsze można zrobić tysiące różnych wersji smakowych, po drugie jest banalny w przygotowaniu, po trzecie nie trzeba trzymać się żadnych proporcji, a po czwarte smakuje obłędnie. To czego w nim nie lubię, to ilość kalorii :)
Jeżeli nie macie frużeliny jagodowej, możecie użyć dżemu jagodowego, lub na przykład wiśniowego.
Składniki:
- bezy
- śmietana kremówka
- cukier
- frużelina jagodowa
Wykonanie:
Bezy (na jedną porcję użyłam ok. 50 g) rozkruszamy. Schłodzoną śmietanę ubijamy z odrobiną cukru (dałam 1 łyżeczkę na ok. 100 g śmietany). Na dno naczynia wkładamy część rozkruszonych bez, na to odrobię kremówki, frużelinę, znowu bezy, śmietanę i owoce. Wierzch dekorujemy odrobiną bez. Podajemy natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.