Kategorie

28.01.2013

Kokosanki z płatkami owsianymi



W styczniowej Kuchni zadebiutowała Małgosia.  Był to debiut w niebiesko - kokosowych barwach.  Wiedziałam, że spróbuję kilku z tych wypieków, bo kokos jest u nas lubiany.  Na pierwszy rzut poszły niezbyt wymagające kokosanki.  Pyszne ciasteczka, w sam raz do kawy czy herbaty.  Według mnie trochę zbyt słodkie, ale dzieciom i mężowi smakowały takie jak w oryginalnym przepisie.  Bardzo smakowały.



Składniki (na ok. 50 ciasteczek):
  • 110 g masła
  • 230 g cukru trzcinowego (można dać mniej)
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 jajko
  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60 g pokruszonych płatków kukurydzianych
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i ziarnkami wanilii.  Dodać jajko i dalej ucierać na pulchną masę.  W misce wymieszać pozostałe składniki, a następnie dodać je do masy maślano-jajecznej.  Wymieszać dokładnie łyżką lub ręką.  Przy pomocy łyżeczki wykładać porcje ciasta na przygotowane blachy, jedna łyżeczka to 1 ciastko.  Zachować odstępy, gdyż ciasteczka urosną.  Piec na złoty kolor ok. 12 minut.  Wyjąc z piekarnika, chwilę odczekać (aż ciasteczka przestaną być niezwykle delikatne) i przenieść na kratkę do wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.