Składniki (na ok. 50 ciasteczek):
- 110 g masła
- 230 g cukru trzcinowego (można dać mniej)
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 jajko
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 60 g pokruszonych płatków kukurydzianych
- 100 g płatków owsianych górskich
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i ziarnkami wanilii. Dodać jajko i dalej ucierać na pulchną masę. W misce wymieszać pozostałe składniki, a następnie dodać je do masy maślano-jajecznej. Wymieszać dokładnie łyżką lub ręką. Przy pomocy łyżeczki wykładać porcje ciasta na przygotowane blachy, jedna łyżeczka to 1 ciastko. Zachować odstępy, gdyż ciasteczka urosną. Piec na złoty kolor ok. 12 minut. Wyjąc z piekarnika, chwilę odczekać (aż ciasteczka przestaną być niezwykle delikatne) i przenieść na kratkę do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.