Składniki na sos:
- 250 g przecieru pomidorowego dobrej jakości
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki sosu mieszamy i odstawiamy do przegryzienia w chłodne miejsce, na minimum 30 minut, a nawet na całą noc.
Składniki (na 4 spore pizze):
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 300 g letniej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 7 g drożdży instant
Wykonanie:
Mąkę
przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, sól i bazylię, mieszamy.
Dodajemy olej, wodę i wyrabiamy kilka minut (w robocie lub
ręcznie). Kiedy ciasto jest sprężyste, formujemy je w kulę, odkładamy
do misy i przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy i smarujemy przygotowanym sosem.
Na
posmarowane sosem pomidorowym ciasto wykładamy pozostałe dodatki. U
nas była na szynka, czarne oliwki, czerwona cebula oraz ser. Po
pieczeniu dodaliśmy też rukolę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez 10 - 12 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.