Oto ciasto podpatrzone u Zieleniny. Jak na ciasto, to bardzo zdrowe i mało słodkie. Spokojnie można zjeść jeden kawałek więcej, bez większych wyrzutów sumienia.
Składniki:
200 g mąki pszennej (dałam razową)
100 g mąki żytniej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
50 g domowego cukru waniliowego
50 g brązowego cukru (można dać więcej)
skórka otarta z jednej cytryny
2 jajka
250 g jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oleju
100 g malin (dałam mrożone)
Wykonanie: Keksówkę
o długości 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy
do 170 stopni. W jednej misce mieszamy wszystkie sypkie składniki. W
drugiej mieszamy jajka, olej, sok i skórkę z cytryny i olej. Mieszamy
zawartość obu misek. Na koniec dodajemy maliny i mieszamy. Ciasto
wylewamy do keksówki i pieczemy około godziny, do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.