Kategorie

6.03.2013

Paluszki rybne

Postanowiłam podawać w domu więcej ryby.  Po sukcesie rybnych burgerów kolej na rybne paluszki.  Tak na prawdę nie różnią się niczym w przygotowaniu od zwykłej smażonej ryby.  Pomysł podejrzałam w marcowym wydaniu Delicious.  Tam były podane z tortillą i sosem, ja natomiast podałam je z pieczonymi ziemniakami.




Składniki:
  • 500 g filetu z dorsza
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

 

  • ziemniaki
  • tymianek
  • oliwa

Wykonanie:
Filet  kroimy w paski.  Doprawiamy solą i pieprzem.  Obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej.  Smażymy z każdej strony.
Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki.  Posypujemy tymiankiem i obtaczamy w oleju.  Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut, aż ziemniaki będą złote i miękkie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.