Składniki:
Ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 125 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli
- 50 ml zimnego białego wina (albo wody)
Dodatkowo:
- 5 większych jabłek
- sok z cytryny
- garść malin
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 żółtko (opcjonalnie)
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Zagnieść składniki ciasta, na koniec dodając stopniowo wodę (wino). Ja nie dodałam całych 50 ml, bo nie były potrzebne. Oddzielić 1/4 ciasta i rozwałkować na wielkość 22 - 24 cm tortownicy. Odłożyć na papierze do pieczenia do lodówki. Pozostałym ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy (ja wyłożyłam moją tortownicę papierem do pieczenia). Wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę wyjąć z lodówki. Ciasto nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i wysypać grochem. Piec około 10 - 15 minut. Wyjąć z piekarnika i zdjąć papier z grochem. (Można też po zdjęciu papieru podpiec ciasto jeszcze 3 - 5 minut, aby spód był bardziej kruchy).
Przygotować
budyń. Z mleka odlać około 1/4 szklanki. Wymieszać z żółtkiem,
ekstraktem z wanilii i mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z
cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną w mleku mąkę. Gotować
kilka minut cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje.
Jabłka
obrać i pokroić w paski. Wymieszać z sokiem z cytryny, aby nie
ściemniały. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka. Wyłożyć na nie
maliny oraz budyń. Przykryć rozwałkowanym ciastem, w którym można
wyciąć wzorki. Piec około 40 minut. Podawać na ciepło z lodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.