Kategorie

24.04.2013

Babeczki czekoladowe z malinami

Powoli wykorzystuję ostatnie zapasy z zamrażalnika.  Myślę, że malin wystarczy mi jeszcze na jedno ciasto.  Tym razem jednak połączenie idealne - maliny i czekolada.  Pomyślałam, że kakao w babeczkach to jednak nie to samo i dodałam roztopioną czekoladę.  Idealne na deser czy drugie śniadanie.




Składniki:
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 80 g oleju
  • 200 ml mleka
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2  łyżeczki sody
  • 100 g malin (dałam mrożone)

Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i studzimy.  Mąkę, cukier, proszek i sodę mieszamy w jednej misce.  Jajko, olej i mleko mieszamy w drugiej misce.  Do przestudzonej, ale płynnej czekolady dodajemy odrobinę mieszanki mleczno-jajecznej i mieszamy.  Dolewamy czekoladę do pozostałego mleka i mieszamy.  Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia, mogą zostać grudki.  Dodajemy maliny i delikatnie mieszamy.  Masę przekładamy do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.  Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.