Kategorie

23.05.2013

Kurczak w szynce z mozzarellą i ziołami

Kolejny cudowny kurczak we włoskich klimatach, kolejne miłe gotowanie z Edytką i Malwiną.   To co spodobało mi się w tym przepisie, to nie tylko smak, ale też czas przygotowania.  Raz dwa i gotowe, a do tego naprawdę smaczne.  Przepis pochodzi z tej strony




Składniki:
  • 1 łyżka oliwy
  • 8 małych pojedynczych piersi z kurczaka
  • 200g mozzarelli, pokrojonej w paski
  • 8 plastrów prosciutto
  • 375ml przecieru pomidorowego
  • garść świeżej bazylii, oregano i tymianku (mniej więcej równe proporcje)
  • świeży tymianek, do podania
  • sznurek do obwiązania piersi


Wykonanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy i podsmażamy na oliwie z każdej strony, na złoty kolor.
Na dnie naczynia do zapiekania rozsmarowujemy przecier wymieszany z posiekanymi ziołami.  Na wierzch każdej podsmażonej piersi kładziemy plaster mozzarelli, zawijamy szynką prosciutto i obwiązujemy sznurkiem.  Tak przygotowanego kurczaka układamy w naczyniu z przecierem pomidorowym.  Pieczemy 20 - 30 minut w 200 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.