Kategorie

22.05.2013

Imbirowe muffinki z rabarbarem

Przeglądałam różne strony w poszukiwaniu jakiegoś ciekawego i szybkiego przepisu na wykorzystanie rabarbaru.  Podczas tych poszukiwań zauważyłam, że w wielu rabarbarowych przepisach pojawia się też imbir.  Postanowiłam wypróbować to połączenie smaków.  Ponieważ potrzebne mi było coś szybkiego i coś, co można ze sobą zabrać na bardzo długi dzień, upiekłam muffinki.  Przyznam, że połączenie  rewelacyjne.  Przepis dodaję do akcji Rabarbar u Olcika.




Składniki:
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 90 ml oleju
  • 100 g rabarbaru
  • 2 łyżeczki świeżego utartego imbiru

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Suche składniki mieszamy w jednej misce.  Mleko, jajko, olej i starty imbir mieszamy w drugiej misce.  Łączymy zawartość obu misek, mieszając niezbyt dokładnie widelcem.  Dodajemy umyty, osuszony i pokrojony na 0,5 cm kawałki rabarbar i delikatnie mieszamy.  Masą wypełniamy foremki muffinowe wyłożone papilotkami.  Pieczemy około 20 minut, aż do suchego patyczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.