Kategorie

13.05.2013

Zwykłe bułeczki pszenne

Dwa razy w tygodniu piekę chleby na zakwasie.  Zazwyczaj pszenno - żytnie, czasami z dodatkami, czasami bez, czasami tylko żytnie.  Córcia je uwielbia chyba wszystkie bez wyjątku.  Mąż też, chociaż jest już bardziej wybredny.  Za to syn marzy o białych, zwykłych bułkach.  Skoro marzy, to są. Przepis z Pracowni Wypieków.

 

Składniki:
  • 210 ml wody
  • 3 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 g miękkiego masła
  • 350 g mąki pszennej


do posmarowania: mleko
do posypania: sezam, mak, sól

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać w robocie przez kilka minut.  Ciasto jest dość wilgotne, ale po wyrastaniu nabierze odpowiedniej konsystencji.  Przełożyć wyrobione ciasto do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na godzinę, dwie do wyrastania.  Wyrośnięte ciasto odgazować (uderzyć pięścią) i podzielić na 9 równych części (ok. 65 g).   Z każdej części uformować bułkę i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do wyrastania na pół godziny. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.