Kategorie

17.07.2013

Dżem czereśniowy

Czereśnie na działce obrodziły, trzeba więc je wykorzystać.  Dżem wyszedł idealny, niezbyt słodki.  Pierwszy słoiczek został już wykorzystany, a do czego?  O tym już niedługo, bardzo niedługo.




Składniki ( na ok. 4 - 5 słoiczków):
  • 1,5 kg czereśni
  • 400 g cukru
  • 1 łyżka pektyny
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:
Czereśnie umyć i wydrylować.  Włożyć do garnka o grubym dnie i zasypać cukrem.  Odstawić aż owoce puszczą sok.  Wstawić na ogień, dodać sok z cytryny i gotować przez około pół godziny.  Dodać pektynę i dokładnie wymieszać.  Pogotować jeszcze razem przez około 5 minut.  Gorący dżem przełożyć do gorących słoiczków.  Zakręcić i odstawić do góry dnem na kilka minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.